tisdag 5 januari 2010

SVAG RUMPMUSKEL

En av våra stabilisatorer är höfterna. Svagheter kan öka obalanser och på det sättet slita ner höftkulan. Abductor musklerna är muskler som lyfter benet åt sidan. Svag rumpmuskler ökar risken att höften åker ut åt sidan när du trampar ner foten. Kan vara så enkelt som när du är ute och går. Dessa svagheter påverkar även din löpning eftersom musklerna inte har styrkan att ta emot stöten när foten landar i markytan. Muskler att träna upp är rumpmusklerna: Gluteus Medius, Gluteus Minimus och Gluteus Maximus.

Normal höft abductor Svag höft abductorHär har vi två olika bilder som visar en rak höft och en sned höft.
Den raka höften är stark och stabil och hjälper att få musklerna och lederna i rätt position. Detta hjälper även om du löper mycket att få ett bättre löp samt kan öka hastigheten. Träningen kommer att kännas så mycket lättare.

TIPS:
  1. När du styrketränar så kan man stå på en BOSU/ balansplatt. Jag kan göra knäböj från den, Utfall med ena foten på balansplattan och den andra i golvet, stå på ett ben när jag tränar biceps eller triceps och axlar osv osv.
  2. Om jag springer ser jag till att tänka på att just spänna rumpan hela tiden.
  3. Träna ben ute i styrkelokalen!
På Booty Express klasserna som vi har på World Class får man träna just höftstabilisatorerna.
Där tränar vi upp styrkan genom styrketräning, men även snabba intensiva enkla rörelser där du tränar att spänna i snabba rörelser... precis som när man är ute och springer, åker skidor , promenerar osv.

5 kommentarer:

gunsan sa...

Apropå rumpmuskel!
Jag går och går mina 8 våningar=180trappsteg varje arbetsdag, men nu har jag hört att det är helt bortkastat, både för rumpan och flåset. Är det så, är det så???

Kram/Gun

Oscar Nilsson sa...

Vad grundar den personen som säger så det på??:)
Det är aldrig fel att ta trapporna.
Men har du gått dessa trappor under många år så kan kroppen vänja sig vid det och du har tränat upp dina muskler och flåset för att just klara dessa 180 trappsteg. Så kanske ska utmana med att ta två trappsteg i taget när du går upp som exempel.
Kanske att du ser till att ha en ryggsäck som du fyller på med massor av viktiga pärmar. Då blir det extra belastning som gör att du får jobba hårdare med musklerna.

gunsan sa...

Vederbörande som sa det till mej tränar över huvudtaget inte alls och skakar alltid på huvudet när jag kommer flåsande från trapphuset varje morgon sedan 6 år tillbaka och då brukar hon säga "Va vare ja sa".
Eftersom jag fortfarande flåsar, så har jag börjat tro på henne.
Så att utmana med två steg i taget och en tung ryggsäck är inte att tänka på.

Oscar Nilsson sa...

Lyssna inte på det, Kanske finns en avund hos denna person att du är så duktig och gör det varje dag.
Fortsätt att gå upp för trapporna och le bara tillbaka när du får den kommentaren:)
Flåsa kommer du fortsätta att göra, det gör även jag när jag tränar:)

Anonym sa...

Så en person som "vickar på rumpan" har EGENTLIGEN en svag muskel? eller har jag fattat det fel?

Related Posts with Thumbnails