måndag 30 mars 2009

RISKBRUK OCH MISSBRUK

Har börjat läsa denna bok nu!
Har kvar en del att läsa och jag kommer även att ha en skrivning snart som ska pluggas in:)

Skrivningen är på Alkohol och droger.



RIKSBRUK OCH MISSBRUK:
Författare: Katarina Johansson & Peter Wirbing
Bokens innehåll:
Många människor dricker för mycket och har ett riskbruk av alkohol som påverkar hälsan och välbefinnandet utan att de för den skull kan uppfattas som missbrukare. Att vara beroende av läkemedel kanske inte heller är något som märks utåt. Denna bok fyller en tomrum då sen fokuserar på drogproblem som anses "för små" för den särskilda beroende vården men som ändå allvarligt försämrar människors hälsa och livskvalitet.
För en så tidigt insats som möjligt behöver alla som arbetar inom primärvården, företagshälsovård, socialtjänst och psykiatrisk öppenvård kunskap om drogrelaterade problem. Boken vänder sig till studerande likaväl som till redan yrkesverksamma. här beskrivs på ett konkret sätt motiverande samtal, en metod som syftar till att öka individens vilja och förmåga att förändra sina riskabla drogvanor. Boken redogör också för olika sätt att kartlägga konsumtion och risksituationer, och för behandlingsinsatser som tex enkla interventioner vid alkoholproblem och långsam nedtrappning vid läkemedelsberoende.
Denna andra reviderade utgåva har kompletteras med ny aktuell forskning och klinisk erfarenhet. Avsnittet med basfakta om alkohol och droger har, liksom övriga kapitel, uppdaterats och utökats.

Inga kommentarer:

Related Posts with Thumbnails